WC a pitná voda

Jistě jste se již setkali s tou nepříjemnou situací, kdy jste uprostřed města a přijdou na Vás ony základní potřeby. Ovšem široko daleko není žádné veřejné WC. Nezbývá, než vyhledat nejbližší restauraci, kde se na Vás ale nedívají zrovna přívětivě nebo zde dokonce přímo narazíte na sdělení, že WC je určeno pouze pro hosty. Anebo ve městě sice veřejné WC je, leč buď je právě v tu nejnevhodnější chvíli zavřeno anebo je zpoplatněno a vy jako na potvoru u sebe nemáte příslušný obnos.

V Paříži se Vám naštěstí nic takového nestane. Zřejmě i proto, že je město tak turisticky atraktivní a ruku v ruce s tím evidentně na výše zmiňované problémy místní zastupitelé narazili, byla v Paříži vybudována síť veřejných toalet, zvaných Sanisettes. Po celé Paříži je jich rozmístěno přes 400. Jsou to jakési nerezové "budky" (viz foto), vybavené zcela automatickým systémem čištění po každém použití. Co je ovšem nejdůležitější - jejich použití je zcela zdarma.


WC Sanisettes - celkový pohled

Ovládání toalet je velmi jednoduché - na kontrolním panelu jsou 4 diody, které vás informují o stavu toalety (Volno, Obsazeno, Čištění, Mimo provoz) a je zde také tlačítko pro otevření toalety. Uvnitř toalety se stejným tlačítkem zavřete a zamknete. Po použití není třeba splachovat, jakmile opustíte prostor, toaleta sama provede celkovou desinfekci kabiny.


Nahoře uprostřed tlačítko pro otevření dveří.
Pod ním zleva
: Připraveno k provozu, Obsazeno, Čištění, Mimo provoz.

Na dalším obrázku také srozumitelně vidíte, kdo a jakým způsobem může toaletu použít.


Shora: Použití zdarma, Děti pod 10 let pouze v doprovodu rodičů, Kouření zakázáno, Max. doba použití 20 minut

Papírovou mapu s vyznačenou sítí toalet se mi sice nikde sehnat nepodařilo, nicméně pro chytré telefony (Android) existuje aplikace, která Vám nejbližší toaletu vyhledá. K tomu je potřeba samozřejmě telefon vybavený GPS modulem. Aplikaci stahujte na stránkách Google Play zde: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.magetys.sanisettes

Pro zdatnější uživatele chytré elektroniky jsem v sekci Ke stažení připravil také soubor GPX (tzv. POI body nebo též body zájmu) se sítí toalet Sanisettes pro použití v různých navigacích.

Každé toto WC je ze zadní strany vybaveno také kohoutkem s pitnou vodou.

Kohoutek s pitnou vodou ze zadní strany WC Sanisettes

Pitná voda je ostatně další komoditou, kterou člověk při prozkoumávání velkého města řeší. Pokud nechcete při každé sebemenší žízni navštěvovat restaurace a kupovat si zde ne zrovna levné limonády, pak je pitná voda nejlepším řešením. I v tomto směru je Paříž dobře vybavena. Po celém městě existuje několik sítí fontánek s pitnou vodou. Jsou to např. Wallaceho fontány, fontány Pétillante, Bayard a další. Mapu s vyznačenými polohami fontán naleznete na tomto odkazu: http://www.eaudeparis.fr/nc/carte-des-fontaines/. Mapa se zde dá také stáhnout ve formátu PDF, ze kterého si ji můžete vytisknout (stahovat můžete ZDE).


Wallaceho fontána na pařížském Montmartru před kostelem Saint-Jean de Montmartre... (Trochu mě zarazilo, že voda teče stále - není to zbytečné plýtvání? Stačilo by přidat tlačítko pro puštění vody na určitou dobu)

Opět pro šikovné uživatele přidávám soubor GPX se sítí fontán do sekce Ke stažení.

Poslední základní životní potřebou, kterou je zde třeba také zmínit, jsou potraviny. Pokud se týče pečiva či restaurací, pak žádnou mapu nepotřebujete, na pekárny a občerstvovny budete nejen v centru narážet na každém rohu. Pro nákup základních potravin existuje v Paříži několik sítí malých či větších marketů - Carrefour City, Carrefour Express, DIA (nemá nic společného s dietními potravinami), Franprix, Monoprix, Naturalia, Picard a mnohých dalších.

Některé z výše zmíněných sítí s jejich polohami ve formátu GPX jsou rovněž přiloženy v sekci Ke stažení.
*

Komentáře