Orientace po Paříži

Orientace po Paříži není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Pokud se podíváte na mapu Paříže, pak uvidíte, že centrální město tvoří zhruba kruh. Obvod tohoto pomyslného kruhu tvoří okružní bulvár, zvaný periphérique. Ten obepíná celé město a tvoří jakousi jeho vnější hranici.

Mapa Paříže se zvýrazněnými hlavními orientačními body, tak jak jsou popsány dále v článku (kliknutím mapu otevřete v max. rozlišení, obrázek se otevře v novém okně)

Vše, co je uvnitř tohoto kruhu, je rozděleno na 20 městských obvodů, zvaných arrondissementy. Obvody jsou číslovány, první z nich leží ve středu města kolem Louvre a dále se obvody postupně ulitovitě rozvíjejí po směru hodinových ručiček. Každý obvod je pak ještě rozdělen na čtyři čtvrtě (quartiers), kterých je tedy logicky celkem 80. Názvy některých z nich vám možná budou povědomé - Latin, Marais, Saint-Germain des Prés, Champs-Élysées, Invalides, Notre-Dame...

Mapa obvodů s vyznačenými hlavními památkami (kliknutím na obrázek jej otevřete ve větším rozlišení, obrázek se otevře v novém okně)

Pomyslným středem zmíněného kruhu je ostrov Cité. Je srdcem města nejen pomyslným, ale také historickým. Zde se totiž, někdy ve 3. století př. n. l., usadil kmen Parisiů a založil zde osadu, zvanou Lutetia, ze které se postupně vyvinula Paříž. My se ale historii věnovat nebudeme, odvedla by zbytečně naši pozornost od záměru zorientovat se ve městě.

Odpíchneme se tedy od ostrova Cité, jakožto středu města. Od tohoto středu vedou do všech hlavních světových stran široké a jako pravítko rovné bulváry, které nám v orientaci budou nápomocny. Další orientační linií nám bude řeka Seina, vykrajující jakási smutná "smajlíkovská" ústa zhruba od středu města dolů.

Plus mínus směrem na sever od ostrova, vede široký a rušný Boulevard de Sébastopol, aby se zhruba v půli změnil na Boulevard de Strasbourg. Končí v těsné blízkosti nádraží Gare de l'Est. Zde se zlomí v Boulevard de Magenta, po kterém se dále na sever dostaneme kolem nádraží Gare du Nord až na jihovýchodní roh slavného obvodu Montmartre, ohraničený Boulevardy Rochechouart a Barbés. Pokud bychom se po Boulevard de Magenta vydali od nádraží Gare de l'Est dolů směrem k jihu, došli bychom na náměstí République a odsud buď na východ po Avenue de la République ke hřbitovu slavných osobností Pére-Lachaise nebo jižním směrem po Boulevard du Temple až ke slavné Bastille.

Ve směru zhruba jižním od ostrova, se táhne neméně slavný Boulevard Saint-Michel, který nás provede Latinskou čtvrtí, kolem univerzity Sorbonna, Lucemburských zahrad a Panthéonu, až do čtvrti Montparnasse, kde naleznete např. známý mrakodrap nabízející nádherný výhled na město z jeho střechy (Tour Montparnasse).

Noční Paříž zachycená ze střechy mrakodrapu Tour Montparnasse (zdroj: Wikipedia) (kliknutím na obrázek jej otevřete ve větším rozlišení, obrázek se otevře v novém okně)

Zhruba východo-západní směr od ostrova určuje také řeka Seina. Po jejím levém břehu, po proudu (směrem k západu), nás postupně povedou nábřežní ulice začínající slovem Quai až k zahradám Esplanade des Invalides směřujícím na jih ke slavné Invalidovně a dále se nábřeží podél Seiny stočí k jihu, kudy se dostaneme až k Eiffelovce. Pokud bychom se po stejném břehu vydali od ostrova Cité proti proudu řeky, pak po levé ruce budeme míjet ostrov Saint-Louis, po pravé ruce Institut du Monde Arabe a dojdeme až k botanické zahradě Jardin des Plantes. Dál hned vedle ní je nádraží Gare d'Austerlitz, jehož název se vztahuje k České republice a ke slavné bitvě u Slavkova. Dál podél řeky už bychom došli jen k Národní knihovně Francoise Mitteranda a zanedlouho se ocitneme na hranici města tvořené výše zmíněným okružním bulvárem.

Pokud bychom se od ostrova Cité vydali po pravém břehu Seiny po proudu řeky, dojdeme kolem Louvre a k němu přiléhajících Tuilerijských zahrad, až na náměstí Place de la Concorde (Náměstí Svornosti). Z jeho středu směrem zhruba severozápadním vybíhá známá Champs-Elysées vedoucí k Vítěznému oblouku a pokud bychom odtud pokračovali rovně dál, dojdeme k Place de la Porte Maillot, ležícím na rohu Bouloňského lesíka, a dále překročíme sem opět zakroucenou řeku Seinu a ocitneme se v moderní čtvrti La Defénse, která už ovšem leží mimo obvod města.

Po pravém břehu, od ostrova Cité proti proudu, bychom šli kolem pařížské radnice Hôtel de Ville, ostrov Saint-Louis budeme tentokrát míjet po pravé ruce a dojdeme až k ústí kanálu Saint-Martin, tekoucím severním směrem pod nedalekou Bastillou, dnes už znázorněnou pouze obrysy v dlažbě pomocí dlažebních kostek odlišné barvy. Pokračujíc dál po břehu, dojdeme k nedalekému Gare de Lyon, součástí kterého je restaurace Le Train Bleu, známá z filmu Brutální Nikita. Dále už je pouze park Bercy a opět se ocitáme na okružním bulváru.

Toto je tedy základní orientace ve městě zhruba v kříži severo-jižním a západo-východním.

Paříž dnes tvoří na 3195 ulic (Rue), 330 pasáží (Passage), 314 avenuí (Avenue), 293 slepých uliček (Impasse), 108 bulvárů (Boulevard), 238 náměstí (Place), 52 nábřeží (Quai) a spoustu dalších míst se jmény jako Villas, Squares, Cours, Sentes či Carrefours... Celkem je to přes 1.000 km ulic, a jak ve své knize Procházka pařížskými ulicemi píše Jean-Paul Clébert: "Když člověk nebude básník, nebude se moc rozhlížet a půjde rychle, obejde je všechny za 36 dní". (zdroj: Jiří Žák, Co Paříž zatajila, JOTA 2005)

V ulicích se ovšem snadno zorientujete také podle cedulí, které naleznete na každém nároží. Nestalo se mi ani v nejmenších uličkách, že by zde cedule chyběla. Proto, v případě, že byste zabloudili, stačí dojít na nejbližší roh ulic. Součástí většiny cedulí je také číslo příslušného obvodu.

Cedule označující ulici. V horní části cedule je číslo příslušného obvodu.

Pokud jste uživateli chytrého mobilního telefonu či tabletu vybaveného modulem GPS, pak Vám pro orientaci po městě poslouží hned několik aplikací, které popisuji v sekci Ke stažení.

V neposlední řadě Vám v orientaci městem dobře poslouží i Metro se svou hustou sítí stanic.

Mapa Metra včetně ulic (kliknutím na obrázek jej otevřete v maximálním rozlišení, obrázek se otevře v novém okně)


V nouzi nejvyšší se můžete obrátit na následující adresy:

Ambasáda České republiky
15 Avenue Charles Floquet
75 007 Paris
Tel.: +33 140 651 300
www.mzv.cz/paris

Konzulát České republiky
18 Rue Bonaparte
75 006 Paris
Tel.: +33 144 320 200
Nouzová linka: +33 607 764 394

České centrum v Paříži
18 Rue Bonaparte
75 006 Paris
Tel.: + 33 153 730 022

Czech Tourism
18 Rue Bonaparte
75 006 Paris
Tel.: +33 153 730 034

Další důležitá telefonní čísla:
15 - První pomoc (Záchranka)
17 - Policie - Pohotovostní služba
18 - Hasiči
112 - Evropské číslo pohotovostní služby

Komentáře