Z letiště do města (i zpět)

Zde popisované rady se vztahují POUZE k letišti Charlese de Gaulla (též zvaného Roissy).

Z letiště CDG do centra Paříže se lze dostat několika způsoby - autobusem, vlakem anebo taxi.

AUTOBUSY LINEK 350 a 351
Nejlevněji Vás vyjdou autobusy linek 350 a 351, na které budete potřebovat 3 běžné jízdenky (speciální tarif, bez ohledu na pásma uváděná dále) - tzv. t+ ticket. Jeden t+ ticket stojí 1,90 Eur (2020), výhodnější je zakoupit si tzv. carnet, což je balíček 10 jízdenek najednou, který je k mání za 16,90 € (čili Vás jedna jízdenka vyjde na 1,69 Eur a ušetříte oproti nákupu jednotlivých jízdenek). Děti mají na tento lístek 50 % slevu (tedy stojí 7,45 Eur), ovšem tu lze uplatnit pouze ve věkovém rozmezí 4-10 let a nárok je nutné při případné kontrole prokázat platným pasem dítěte.
POZOR !!! Tuto jízdenku nelze použít na vlak RER B z letiště do města. Můžete ji tedy pro cestu z a na letiště použít pouze na autobusy linek 350 a 351.

Jízdenka t+ Ticket
Bližší info: https://www.ratp.fr/en/titres-et-tarifs/t-tickets

Dále je možné použít na tyto autobusy jízdenku Paris Mobilis, což je celodenní jízdenka, se zakoupenými příslušnými pásmy (v tomto případě jsou to pásma 1-5). Její cena (2018) je 17,80 € (pásma 1-5), ovšem můžete ji následně použít do půlnoci daného dne na veškerou veřejnou dopravu ve městě. POZOR !!! Tuto jízdenku nelze použít na vlak RER B z letiště do města a to ani v případě, že zakoupíte pásma 1-5! Můžete ji tedy pro cestu z a na letiště použít pouze na autobusy linek 350 a 351.

Jízdenka Paris Mobilis
Bližší info: https://www.ratp.fr/en/titres-et-tarifs/mobilis

Lze také použít univerzální turistickou jízdenku Paris Visite se zakoupenými pásmy 1-5 (kompletní ceník ZDE). Tato jízdenka platí i na vlak RER B z letiště do města. Tato turistická jízdenka v sobě zahrnuje také různé slevy na vstupy do muzeí apod. Kompletní seznam slev najdete zde (nabídka pro rok 2021).




Poslední variantou je karta NaviGo Découverte s příslušným tarifem (ceník ZDE). Tu lze použít i na vlak RER B z letiště do města. Tuto kartu akceptuje také RoissyBus.

POZOR!!! Tato karta (nebo lépe řečeno jeden z jejích tarifů) má tu nevýhodu, že týdenní tarif, který platí na období od pondělí do neděle, lze zakoupit pouze od předchozího pátku do aktuálního čtvrtka. Pokud tedy přijedete na Eurovíkend v pátek, už si týdenní tarif na tento víkend nemůžete pořídit, v této době už se prodává pouze na další týden.


Karta NaviGo Découverte - Kompletní obsah balení

Aktuální informace: Od září 2015 jsou tarify NaviGo velmi výhodné. Týdenní tarif stojí 22,80 Eur (všechny zóny, tj. 1-5) a platí pro všechna pásma, to jest jak pro cestu z letiště i zpět, tak pro cesty např. do Versailles či Disneylandu. Nevýhodou zůstává, že tarif nutno koupit nejpozději do čtvrtka daného týdne.

(Bližší informace ke všem druhům jízdenek se dozvíte buď přímo na stránkách dopravce RATP, v češtině je skvěle popisuje blog Paříž pro pokročilé nebo je rovněž popíšu v sekci Doprava po Paříži).

Vraťme se ovšem od jízdenek zpět k dopravě z letiště a to k nejprve k výše zmíněným autobusům. Z letiště jezdí dvě linky - 350 (cílová stanice Nádraží Gare de l'Est) a 351 (cílová stanice Nation). Počítejte ovšem s tím, že jsou to běžné "MHD" linky, zastavují tudíž na spoustě zastávek (viz mapky tras níže) a celkový čas jízdy je závislý na provozu na silnicích (60-85 minut, ovšem v zácpě klidně i více). I celkové cestovní pohodlí je na odpovídající úrovni, není jisté, zda si sednete a není zde ani moc místa na zavazadla. Tento způsob dopravy tudíž doporučuji pouze skutečným "šetřílkům"...



Mapky tras linek 350 a 351 (kliknutím na fotku ji otevřete ve větším rozlišení)

ROISSYBUS
Druhým nadzemním způsobem dopravy do centra je tzv. RoissyBus. Oficiální číslo linky je 352. Je to speciální klimatizovaný autobus, který staví pouze na jednotlivých teminálech (Terminal 2EF - Terminal 2D - Terminal 2AC - Terminal 3 - Terminal 1) a poté až na cílové stanici - Opéra (roh ulic Rue Scribe a Rue Auber).
Tento autobus je sice pohodlný, ale poněkud dražší (12,50 Eur / 2018, lze ale použít také kartu NaviGo se zakoupenými pásmy 1-5) a zůstávají mu všechny nevýhody pozemní dopravy - je závislý na provozu. Průměrná jízdní doba = 60 minut.

Autobus RoissyBus

Jízdenka pro RoissyBus

PŘÍMĚSTSKÝ VLAK RER LINKY B
Nejpohodlnějším a přitom cenově přijatelným je příměstský vlak zvaný RER (Réseau Express Regional), v tomto případě linka B (v barevném systému značení linek vyznačena modrou barvou). Vlak sice také zastavuje na vícero zastávkách (viz mapka níže), přesto se do centra Paříže (nádraží Gare du Nord) dostanete za cca 25 minut. Vlak je dostatečně dlouhý na to, aby pobral hodně pasažérů najednou a pokud nastupujete u letiště, které je výchozí stanicí, zcela určitě si sednete. Je zde i dost místa na zavazadla. U linek RER je dobré si na stanici prostudovat jízdní řád jednotlivých spojů, protože některé spoje vynechávají některé stanice vyznačené na jízdním řádu.

Na tento vlak NELZE pro cestu z letiště použít běžné jízdenky (jednoduchý t+ Ticket a celodenní Mobilis, ty lze na linky RER použít pouze v pásmu 1, tzn. centrum města), platí zde speciální tarif tzv. Billet Origine-Destination. Cena této jízdenky se počítá (stejně jako u běžného vlaku u nás) tzv. "ze stanice na stanici". Z letiště ovšem platí jednotný tarif na všechny stanice RER B v centru Paříže (pásmo 1) = 10,30 Eur (2018).

Na vlak ovšem můžete použít turistickou jízdenku Paris Visite se zakoupenými příslušnými pásmy (pásma 1-5) nebo též kartu NaviGo Découverte (pásma 1-5).




Trasa příměstského vlaku RER linky B (kliknutím na fotku ji otevřete ve větším rozlišení)

Jízdenka Billet Origine-Destination pro vlak RER linky B, která platí pro cestu z letiště CDG do centra Paříže

Pokud se Vám poštěstí, mohou Vám cestu zpříjemnit např. takovíto hudebníci a doba jízdy Vám uteče jako nic... :-)


Zpěváci ve vlaku RER B z letiště. Pokud si je budete fotit či natáčet, počítejte s tím, že od vás zvlášť naléhavě budou žádat nějaký ten bakšiš.

POZOR !!! Linky RER mají oproti metru takovou zvláštnost. Mají turnikety i na výstupu. Proto budete jízdenku potřebovat po ruce i při opouštění stanic RER. Bez jízdenky se zkrátka ven nedostanete.


Na zpáteční cestě (tj. z Paříže na letiště) dávejte DOBRÝ POZOR! Linka RER B se větví (ve stanici Aulnay-sous-Bois) na dvě části (viz mapka trasy výše) !!! Proto se musíte už na výchozí stanici dobře podívat, abyste jeli směrem na cílovou stanici Aéroport Charles de Gaulle (Roissy) a NIKOLIV na stanici Mitry Claye!

Musíte zvolit směr Aéroport Ch. De Gaulle 2 NIKOLIV Mitry-Claye!


Toto je špatný směr, tímto vlakem se na letiště nedostanete (možnost přestoupit nejpozději ve stanici Aulnay-Sous-Bois)

Záměrně zde nezmiňuji některé další varianty dopravy do centra Paříže - autobusy Les Cars Air France (zbytečně drahé = 17 Eur/2018) a taxi (nejdražší varianta = od cca 50 Eur, a myslím, že nepotřebuje bližší popis).


JAK SE DOSTANU OD LETADLA K VLAKU RER B?
To záleží na tom, na kterém terminálu přistanete. Nástupiště vlaků RER B se nachází uprostřed mezi terminály 2C, 2D, 2E a 2F (viz mapka níže, nástupiště vlaků označeno červeným kroužkem).

Mapa letiště Charlese de Gaulla, Paříž (kliknutím na fotku ji otevřete ve větším rozlišení)

Vlak má zastávku také nedaleko Terminálu 3 (opět viz mapka výše), v jízdním řádu je ale označena jako Terminal 1 (netuším proč). Z Terminálu 3 je to na tuto stanici RER cca 5 minut pěšky, cesta je dobře značená navigačními cedulemi, ale není úplně celá zastřešená (pokud bude pršet hodí se deštník). Naopak od všech příletových Terminálů 2 (A, B, C, D, E, F) vedou zastřešené chodby s pojízdnými chodníky ze všech směrů až do centrální části, kde se nachází nástupiště vlaků RER.

Chodba z Terminálu 2 směrem do centrální části se stanicí RER B

Pokud by se stalo, že přistanete na terminálech 1 nebo 3, pak lze využít i tzv. CDGVal, což je jakési automatizované nadzemní metro, které cirkuluje mezi jednotlivými terminály (viz mapka letiště výše). Má všehovšudy 5 stanic, u jednotlivých terminálů a mezi nimi na odstavných parkovištích (Terminál 1 - Parkoviště PR - Terminál 3 - Parkoviště PX - Terminál 2). CDGVal zastavuje na Terminálu 2 právě v oné centrální části, odkud odjíždí i RER B. Jeho použití je zdarma.


Všude na letišti jsou velké orientační cedule, hledejte na nich text Paris par Train, ale pokud byste si ani tak nebyli jistí, pak je dalším orientačním bodem Hotel Sheraton, který se v centrální části nachází a je také vyznačen směrovými cedulemi. Dále se můžete zorientovat obrovským displejem s odlety, který se rovněž nachází v centrální části (viz foto níže).


Navigační cedule
Velký displej s odlety v centrální části. O patro níž se nachází vstup k vlakům RER B i prodej jízdenek.

Jakmile do této centrální části dorazíte, musíte se dostat o patro níž, kde se nalézají jak automaty na prodej jízdenek, tak prodejní stánek se živou obsluhou (počítejte s frontou) a nakonec je tu i samotný vstup na nástupiště k vlakům.


KDE A JAK KOUPÍM JÍZDENKY NA RER B?
Nejjednodušší a nejrychlejší je použít automaty, kterých je v hale dostatek. Jen je třeba mít předem na paměti, že potřebujete drobné mince (bankovky automaty většinou neakceptují), s čímž člověk při výměně peněz doma ve směnárně nepočítá. V hale jsou sice i měničky (našel jsem ovšem pouze dvě), ty ovšem nemusejí fungovat (v mém případě byly mimo provoz obě). V tom případě máte dvě volby - postavit se do dlouhé fronty v prodejním stánku nebo použít platební kartu (můj případ). Karta ovšem musí mít povolené zahraniční platby. Podmínky je nutno zjistit u své banky předem. Já jsem používal kartu během pobytu v Paříži celkem hojně, problém nebyl ani v řadě obchodů, kaváren, v hotelu. Kurz byl také celkem dobrý, počítal se tzv. "střed", který byl aktuální v den transakce. Při platbách v provozovnách (tedy ne bankomat!) mi nebyl účtován ani žádný poplatek, ovšem je nutno si zjistit podmínky předem u Vaší konkrétní banky.

Hala s automaty na jízdenky

Levá cedule (černá) Vás nasměruje k nástupišti RER B

Nástupiště vlaků RER B na letišti Charlese de Gaulla v Paříži





Komentáře