Tipy na trasy městem

"Navštívit nějaké město dovedeme všichni. Ovšem přiblížit se jeho skutečnému tělu, a proniknout do jeho duše, dovede jen málokdo. Nedostává se nám času a trpělivosti. Moderní člověk je ke své škodě většinou neurvalý a leckdy hloupý hltavec. Domnívá se, že všechno ví předem. Nemá rád tajemství neobvyklých i obyčejných věcí. Bojí se přiznat si existenci tajemství pro tajemství." Jan Řezáč, Proškovy fotografie Paříže

Přestože jsem hned v úvodním článku anoncoval, že nehodlám suplovat průvodce Paříží, pár tipů Vám přece jen dám. Nebudu se ovšem sáhodlouze rozepisovat o podrobnostech, ty už si případně dohledejte sami.

Hned na počátku je potřeba si ujasnit jedno: Nestihnete všechno. Nestihnete to, pokud budete v Paříži na víkend, nestihnete to, pokud tam budete týden a nestihli byste to ani při měsíčním pobytu. Dokonce ani mnozí z těch, jež v Paříži žijí celý život, by se jistě neodvážili říci, že město dokonale znají a že už byli všude. Ostatně, jak pravil už Hemingway: "Paříž nikdy nebere konce". Nebo Victor Hugo: "Podívat se na Paříž, znamená dostat závrať ".

Celková délka pařížských ulic čítá dohromady přes 1.000 km a jak ve své knize Procházka pařížskými ulicemi píše Jean-Paul Clébert: "Když člověk nebude básník, nebude se moc rozhlížet a půjde rychle, obejde je všechny za 36 dní".

Zkrátka, je dobré si předem ujasnit, co chcete vidět nejprve a co nejvíce. Pokud jedete do Paříže poprvé, pak zcela nejpravděpodobněji budete chtít především vidět hlavní památky. Dám Vám tedy tipy na několik tras po nich, které se dají stihnout i za jeden den. Připravte si ovšem dobré boty, fyzickou kondici a zapomeňte na přílišné kochání se městem, dlouhé vysedávání v kavárnách, či důkladné prohlídky muzeí.

TRASY PO HLAVNÍCH PAMÁTKÁCH
První trasu po hlavních památkách nabízí web VPaříži.cz = Paříž za 1 den - Co se dá stihnout?! Na této stránce si stáhnete přehlednou mapu s jednotlivými body, kterou si můžete vytisknout. Na stránce je také podrobný popis všech bodů trasy. Já Vám k této mapě přikládám ještě soubor s body ve formátu GPX, který můžete použít v různých navigacích (např. Garmin), případně v chytrém mobilním telefonu či tabletu, vybavené modulem GPS a příslušným mapovým programem (já používám program Locus). Všechny soubory GPX najdete zabalené v ZIP balíčku v sekci Ke stažení.
Celková délka trasy = cca 12 km - Body této trasy také zde na Mapy.cz. Po trasách na Mapy.cz se pohybujete bod po bodu podle čísel od jedničky dále.

Dvě další skvělé trasy po hlavních památkách na jedné přehledné mapě nabízel až do roku 2019 web Paristep.com. Dnes už bohužel tento web není dostupný, přesto se mi podařilo tuto mapu uchovat v záloze. Zde je tedy ke stažení přehledná mapa i s popisem jednotlivých bodů. Já navíc nabízím i k těmto trasám soubory s body GPX, pro použití do navigace, a to v sekci Ke stažení.
Celková délka trasy A (modrá) = cca 11 km - Body této trasy také zde na Mapy.cz
Celková délka trasy B (červená) = cca 12 km - Body této trasy také zde na Mapy.cz
Po trasách na Mapy.cz se pohybujete bod po bodu podle čísel od jedničky dále.

Pokud přijedete do Paříže vlakem RER B, z letiště CDG na nádraží Gare du Nord, a budete se chtít projít pěšky do centra, pak Vám nabízím svoji vlastní trasu ulicí Saint-Denis. Tato ulice je jednou z nejstarších ulic v Paříži a v minulosti po ní králové nejen příjížděli od severu do Paříže, ale také po ní Paříž opouštěli - a to často na své cestě úplně poslední. Vedla totiž mimo jiné do baziliky Saint-Denis, kde byli králové pohřbíváni (a odpočívají tu dodnes). Připravte se na to, že to není zrovna výstavní ulice a zejména ve spodní části je proslulá hlavně nabídkou "jistých služeb", přesto je zde spousta zajímavých míst ke shlédnutí. Stačí se podívat na jejich seznam zde. Po trasách na Mapy.cz se pohybujete bod po bodu podle čísel od jedničky dále. Trasa je zhruba na půl dne a končí u stanice Metra Jussieu, nedaleko Institutu arabského světa, ovšem můžete si ji, hlavně na jejím konci, libovolně přizpůsobit.
Celková délka trasy = cca 6 km

Další mojí vlastní trasou je cesta po Montmartre. Tuto část města jistě nemusím blíže představovat, stačí se podívat na jednotlivé body zde. Po trasách na Mapy.cz se pohybujete bod po bodu podle čísel od jedničky dále.
Celková délka trasy = cca 3 km

Na odkazu zde je abecední seznam všech hlavních památek (77 bodů), ze kterých si rovněž můžete dle libosti vybrat ty, o které máte zájem.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI:
Nejstarší ulice v Paříži - Ačkoliv Alfred Fierro, ve své knize Chronologie Paříže, uvádí jako nejstarší doloženou ulici Rue Saint-Germain (doložena roku 820, dnes s názvem Rue Saint-Germain-l'Auxerrois), zcela jistě to není ta úplně pravá. Je totiž vedena příčně a tudíž nemohla mít jiný význam, než jen lokální. Podle plánku římské Lutetie je zcela nepochybně nejstarší ulicí Rue Saint-Jacques, která kopíruje původní římskou Via Superior. Dokazují to také zbytky nejvýznamnějších římských staveb v okolí (fórum, divadlo, lázně). Protože byl provoz na této ulici neúnosně hustý, byla vybudována ještě jedna, paralelní ulice, která dostala název Via Inferior, dnes je z ní známý Boulevard Saint-Michel.
Na sever od Seiny vedou rovněž jedny z nejstarších ulic - výše zmiňovaná Rue Saint-Denis a hned vedle ní Rue Saint-Martin. V těchto ulicích dodnes naleznete Vítězné oblouky, které stojí zhruba na místech, kde stávaly městské brány, jimiž se ve středověku vjíždělo do města.

Nejdelší ulice v Paříži - za nejdelší ulici v Paříži je považována Rue de Vaugirard se svou délkou 4.350 m. Směle jí ovšem konkuruje Rue de Rivoli (3.750 m).

Naopak Nejkratší ulicí v Paříži je Rue des Degrées. Tvoří ji jen 14 schodů a její délka je 5,75 m.

Nejširší ulicí v Paříži je velmi známá Avenue des Champs-Elysées, která má místy šířku až 400 m. Zde není na škodu si připomenout, že její historie není příliš dlouhá, ještě roku 1814 zde byla doslova holá pláň (odtud ostatně pochází její název: Elysejská pole), na které tábořili ruští kozáci. Nynější podoba ulice pochází až z počátku 20. století.

Na titul Nejužší ulice v Paříži aspiruje hned několik kandidátů, ovšem pokud bychom měli vynechat spíše stezky, než ulice (Sentier des Merisiers s 90 cm, či Allée des Fauches se 60 cm šířky), pak tou nejužší skutečně seriózní ulicí je zřejmě Rue du Chat Qui Péche se šířkou něco málo přes metr.

Ulice s největším sklonem - Rue Gasnier-Guy se sklonem 17,4%. Ulice však není příliš dlouhá a tak tento sklon také není příliš dlouhý.

Pomyslný střed Paříže - leží na rohu ulic Rue de l'Arbre-Sec a Rue des Prêtres-Saint-Germain-l'Auxerrois.

Nejstarší dům v Paříži - o tento titul donedávna soutěžily dva domy, ovšem poté, co bylo prokázáno, že hrázděný dům na Rue de Volta 3 pochází až ze 17. století, je nejstarším domem jednoznačně dům Nicolase Flamela, kupce, ale později také alchymisty či černokněžníka, chcete-li. Tento dům pochází z roku 1407, jak také uvádí pamětní cedule umístěná na jeho průčelí. Dům stojí v Rue de Montmorency 51. Skoro hned naproti stojí také dům se zřejmě nejmenšími dveřmi, Rue de Montmorency 50 bis.

Nejstarší most v Paříži - za nejstarší most v Paříži lze zcela jistě považovat Petit-Pont. Ten, který zde stojí dnes, pochopitelně ale není tím původním, který tu zcela jistě stál už někdy před rokem 886. Příběhy většiny starších pařížských mostů jsou totiž především příběhy povodní. Ty s téměř železnou pravidelností strhávaly pařížské mosty, aby tyto byly znovu obnovovány. Poslední varianta tohoto mostu, tak jak jej známe dnes, pochází z roku 1854.
Pokud bychom ovšem brali stáří podle původní podoby, pak toto prvenství přebírá most Pont-Neuf - ačkoliv jménem stále Nový, přece jen tu stojí už přes 400 let...

Nejstarší náměstí v Paříži - myšleno samozřejmě nejstarší původní, neboť bylo postaveno až ve století sedmnáctém. Zároveň se dá říci, že je i náměstím nejkrásnějším. Je jím Place des Vosges, ležící jen kousek od Bastilly, ve čtvrti Marais, která jako jedna z mála unikla bouřlivé Haussmannově přestavbě Paříže, díky čemuž si i náměstí zachovalo původní ráz. Čtvercové náměstí je obklopeno 37 paláci a pavilony postavenými ve stejném stylu někdy kolem roku 1605 králem Jindřichem IV. V palácích, postavených z růžových cihel a krytých lomenými břidlicovými střechami bydleli svého času samí význační lidé. Jako např. v čísle 6, kde bydlel Victor Hugo a kde je dnes jeho muzeum.

(Výše uvedené informace čerpány z knihy: Kdyby nám Paříž vyprávěla, autor: Jiří Žák, nakl. Jota, 2002)

Nejnižší bod v Paříži - Pokud bychom brali skutečně absolutně nejnižší bod ve městě, pak se tento nachází na hladině Seiny při jejím výtoku z města na západě. Jeho hodnota je 24 m.n.m. Nejnižší bod na pevnině se nachází na rohu ulic Rue Leblanc a Rue Saint Charles. Jeho hodnota je 30,5 m.n.m.

Nejvyšší bod v Paříži - Nenachází se překvapivě na Montmartre, jak by se mohlo zdát, ale leží o kus dál na východ, ve čtvrti Belleville, na ulici Rue du Télégraphe u domu č.p. 40, který náleží ke hřbitovu Cimetiére de Beleville. Jeho hodnota je 148,45 m.n.m. (je tedy o 18 metrů vyšší než Montmartre). Žádný velký výhled na Paříž zde ovšem nečekejte, v okolí jsou vysoké domy, ledaže byste vylezli na jednu z vodárenských věží, které jsou postaveny hned vedle hřbitova.

Eiffelova věž - o Eiffelce, jak ji všichni něžně nazývají, bych se tu zřejmě vůbec zmiňovat nemusel, protože je to asi nejznámější a nejnavštěvovanejší pařížský bod. I ona má však své skryté zajímavosti, o nichž se ví jen málo. Předně asi málokdo tuší, že má Eiffelovka komín. Ovšem nikde nahoře na špici jej nehledejte. Umně se skrývá v křoví v malém parčíku u západní paty věže. Patří ke strojovně, která zde stojí už od roku 1887 (tedy dříve, než sama věž) a sloužila k pohonu výtahů. Dnes už je sice mimo provoz, ovšem byla i s komínem z historických důvodů zachována.
Další téměř skrytou zajímavostí jsou jména 72 vědců, která kolem dokola lemují lištu pod prvním patrem věže. Gustav Eiffel je sem nechal napsat jako uznání za teoretické i praktické přínosy vědě, bez kterých by zřejmě vybudování věže nebylo jednoduché či vůbec možné. V souvislosti s tím stojí za zmínku i aféra, kterou vyvolala nepřítomnost jména francouzské matematičky Sophie Germainové, bez jejíž teorie pružnosti by věž zřejmě také nemohla stát. Důvodem neuvedení jejího jména bylo totiž zřejmě pouze to, že to byla žena.

VÝHLEDY NA PAŘÍŽ Z VÝŠKY:
Parvis du Sacré-Coeur - malé náměstíčko před známou bazilikou, odkud máte celé město jako na dlani a to zcela zdarma.
Obchodní dům Printemps - stojící na 64 Boulevard Haussmann. Z jeho střechy můžete rovněž obdivovat Paříž zdarma.
Obchodní dům Galeries Lafayette - stejně tak jako z nedaleko stojícího obch. domu na adrese 40 Boulevard Haussmann.
Institut du Monde Arabe - moderní budova ležící na 1 Rue des Fossés-Saint-Bernard, která stojí za návštěvu tak jako tak. Výhled ze střechy je rovněž zdarma.
Centre Georges Pompidou - z terasy v 6. patře můžete obdivovat nejen náměstí před centrem, ale i celou západní polovinu Paříže, počínaje Notre-Dame po levé ruce a konče Montmartrem napravo. Vstupné: 3 Eur (2015).
Věž Saint-Jacques - věž bývalého kostela cechu řezníků na malém náměstíčku Square de la Tour Saint-Jacques. Vstupné 10 Eur (2015).
Věže katedrály Notre-Dame - můžete se podívat na Paříž z výšky očima známého hrbáče Quasimoda. Vstupné 8,50 Eur (2015).
Mrakodrap Tour Montparnasse - za 15 Eur se můžete kochat pohledem na Paříž z 56. patra mrakodrapu ve výšce 210 m! Případně si můžete koupit vstupenku za 20 Eur opravňující Vás ke dvěma vstupům během 48 hodin (jeden ve dne a jeden v noci). Oba pohledy stojí za to!
Tour Eiffel - pochopitelně nemůžeme vynechat nejznámější pařížskou věž. Ovšem neuvidíte z ní všechno. Především tedy ji samotnou. Vstupné: 2. patro pěšky = 7 Eur, 2. patro výtahem = 11 Eur, 3. patro pouze výtahem = 17 Eur. Počítejte s frontou i na několik hodin!

Další spoustu tipů na zajímavá a neotřelá místa najdete také na stránkách blogerky Hanky na adrese: https://parizpropokrocile.com/ odkud jsem i já čerpal některé z výše uvedených informací, za což mnohokráte děkuji.

"Taková ohromná Paříž! Trvalo by celý život, než bychom ji znovu probádali, neboť ta Paříž, od které klíče jsem měl jen já, propůjčí se jen náramně těžce k výletu podniknutému v sebelepším úmyslu. Toť Paříž, kterou musíte prožít, kterou musíte zkoušet a poznávat denně v tisíci různých způsobů mučení, Paříž, jež ve vás roste jako rakovina, a roste a roste, až vás sežere." Henry Miller, 1931

Komentáře