Shrnutí

Toto není univerzální průvodce, ale jedna osobní zkušenost prvocestovatele do Paříže. Shrnuje pouze mé vlastní zkušenosti a tak nemusí každému vyhovovat. Proto prosím o shovívavost při hodnocení.

Nešetřete a leťte do Paříže letadlem. Místo peněz ušetříte čas, fyzické i psychické síly. To vše se Vám může při toulkách Paříží hodit.

Na cestovku se klidně vykašlete. Zvládnete to v pohodě i bez ní a za ušetřené peníze si dopřejte nějakou francouzskou specialitu nebo si kupte něco pěkného na sebe.

Najděte si sami let co nejdříve ráno tam a co nejpozději večer zpět. S cestovkou vždycky budete dělat nějaký kompromis.

Když na Eurovíkend, tak jeďte už ve čtvrtek. Každý den navíc je dobrý a ještě ke všemu stihnete pro aktuální týden koupit kartu NaviGo, která je teď velmi výhodná pro všechny cesty Paříží, včetně letiště, Versailles i Disneylandu (týden = 21,25 Eur pro pásma 1-5, cena z roku 2019).

Ubytování zas tak moc řešit nemusíte, zařiďte se jen podle zvyklostí. Někomu stačí i "kemp pod střechou" neboli hotel F1 s tím, že bude mít sociální zařízení společné, někdo chce víc soukromí. Jedno máte všichni společné - na pokoji budete trávit jen noc, hned ráno vyrazíte do ulic a vrátíte se se setměním nebo možná i dlouho po něm. Proto není až tak důležitá velikost pokoje, rozsáhlost služeb hotelu či vzdálenost od centra. Stačí základní čistota, postel a peřina.

Řešit nemusíte ani stravování, Paříž je přece zemí gurmánů!

Bojíte se terorismu? Statisticky máte mnohem větší pravděpodobnost, že zemřete při dopravní nehodě kousek od vlastního domu. S takovýmito obavami byste se nepodívali nikam.

Hlavní památky jsou klišé. Snažte se poznat Paříž také trochu jinak.

Komentáře